Tzatziki

Tzatziki

Nodig:

2 Komkommers
Zout en peper
4-6 tenen knoflook (naar smaak)
Olijfolie
Peterselie
1 Liter Griekse yoghurt (geen Turkse want die is te mager)

Bereiding:

Schil de komkommers, haal de zaadlijsten er uit en rasp ze.
Doe de geraspte komkommer in een zeef met flink zout er op en laat dit in de koelkast enkele uren uitlekken.

Schil de knoflook. Maak deze fijn met hakmolen of knoflookpers en doe er een scheut olijfolie bij.
Snij wat peterselie fijn (naar smaak).
Stort de yoghurt in een kom en voeg er de uitgelekte komkommer, de knoflook en de peterselie aan toe. Spatel dit mengsel rustig om. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Span een natte theedoek over een vergiet en stort hierop het mengsel. Vouw de doek losjes dicht.
Laat dit mengsel enkele ..klik op de foto of titel om verder te lezen

Pesto van Rucola

Pesto van Rucola

Lust je geen pesto van basilicum? Dan hier een mildere variant zodat je toch kunt genieten van een heerlijke pasta verde (of een ander gerecht met pesto).

100 gram rucolasla
100 gram pijnboompitten
100 gram geraspte Parmezaanse kaas
100 ml olijfolie (meer indien nodig)
3 tenen knoflook
Wat zout of zeezout

Rooster de pijnboompitjes licht en doe alle ingrediënten in een hoge beker.
Met de staafmixer pureren tot alle fijn is.
Indien nodig nog wat extra olie of zout toevoegen.

Tip: Als je het in een ..klik op de foto of titel om verder te lezen

Oliebollen

Oliebollen

Sinterklaas is weer naar Spanje vertrokken dus…Oliebollentijd.
Vroeger was oliebollen bakken iets wat door mijn pa werd gedaan maar toen hij 6 jaar geleden overleed moest ik het plotseling zelf doen. Ik wilde perse de traditie in eer houden maar eerlijk gezegd bakte ik er, letterlijk, niks van.

Vorig jaar kreeg ik een recept onder ogen van Gerrit Jan Groothedde. Hij schrijft als eetschrijver op zijn blog “Eetschrijven” als culinair journalist.

Toen ik eenmaal het beslag gemaakt had begon het ..klik op de foto of titel om verder te lezen

Citroentaart

Citroentaart

Lage taartvorm 28 cm (met losse bodem is het gemakkelijkst)
Deegroller
Blindbakvulling (bijvoorbeeld droge bonen of macaroni)

Zanddeeg:
170 gram bloem
40 gram poedersuiker
½ zakje vanillesuiker
5 gram zout
115 gram boter of margarine
1 ei

Meng bloem, poedersuiker, vanillesuiker en zout door elkaar.
Maak er een kuiltje in en leg daar de kleingesneden boter in en het ei.
Meng alles snel door elkaar. Niet teveel kneden.
Leg de deegbal in folie of in een plastic zakje minstens een half uur te rusten in de ..klik op de foto of titel om verder te lezen

Maïzenakoekjes (glutenvrij)

Maïzenakoekjes (glutenvrij)

Wat heb je nodig voor een flinke schaal koekjes?

125 gram suiker
2 zakjes vanillesuiker
2 eieren
125 gram boter (zacht maar niet gesmolten)
375 gram maïzena
Discospikkels
Optioneel: Een handvol gemalen kokos en 2 theelepels rum aroma

Eieren, suiker en vanillesuiker goed door elkaar mixen.
kokos, rum en boter erbij en mixen tot een romige massa.
Dan in gedeeltes de maïzena erbij doen (door een zeef).
Goed doormixen.

De oven voorverwarmen op 180 graden. Heteluchtoven op 160 graden.

Van het deeg kleine ..klik op de foto of titel om verder te lezen

© Gina Heynze 2019 | Privacywetgeving | cookies