A.I.

Gepubliceerd op 23 maart 2023 om 16:36

Artificiële Intelligentie oftewel kunstmatige intelligentie.

Het is de laatste tijd veel in het nieuws. Wat is het? De officiële definitie is als volgt:

A.I. is de mogelijkheid van een machine om mensachtige vaardigheden te vertonen zoals redeneren, leren, plannen en creativiteit.

Je staat er misschien niet zo bij stil maar in het dagelijks leven maken we al jaren gebruik van A.I. Daar wil ik nu niet over hebben maar als je hierover meer wilt weten klik dan op de afbeelding voor een beetje meer duidelijkheid.

 

 

Ik wil me beperken tot de A.I. die op dit moment razend populair is onder creatievelingen en dat is de software om afbeeldingen te ontwerpen. Zo’n programma maakt gebruik van miljarden afbeeldingen en stelt op basis van hetgeen de ontwerper ingeeft een uniek beeld samen. Afhankelijk van de manier van commando’s geven kan dat beeld soms griezelig goed overeenstemmen met hetgeen men in zijn hoofd had. Nou moet je niet denken dat dit zonder slag of stoot gaat. In het begin wel. Dan geef je wat commando’s in en je verbaast je over hetgeen eruit komt maar dan wil je verder. Je wilt je eigen foto’s erbij gebruiken. Je wilt een eigen stijl ontwikkelen. Dan is het zaak dat je onderzoekt welke commando’s (prompts) hiervoor nodig zijn. Welke combinaties geven het gewenste resultaat? Kortom…Het is een hele studie en een kunstuiting waar je je creatieve ei helemaal in kwijt kunt. Ontelbare traditionele kunstenaars en ontwerpers hebben A.I. ondertussen omarmd als aanvulling op en verrijking van hetgeen waarmee ze zich tot nu bezig hielden.

 

Zelf ben ik al mijn hele leven een echte “creabea” met een oneindige fantasie. Dat heeft zich vertaald in schrijven, handwerken, knutselen, ontwerpen en de laatste jaren fotograferen en bewerken en…De laatste maanden in het creëren van afbeeldingen met A.I. Ik zag een vriend hier helemaal enthousiast over zijn en dan kan ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen dus ik aan de slag. In het begin bleef mijn mond af en toe bijna letterlijk open staan. Hoe is het mogelijk dat dit kan wat ik voor me zag?

Genieten van de bovenste plank…Maar dan…..

 

 

Dan ga je je creaties eens aan het publiek op de diverse sociale media laten zien en dan wordt je door een fiks aantal mensen, niet gehinderd door enige kennis van zaken, nog net niet afgeschoten. En DAAROM schrijf ik dit BLOG. Onmiddellijk wordt er geroepen dat het vals spelen is. Het zijn geen echte foto’s. Het zijn geen echte tekeningen. Het is NEP! Dat kan ik ook! Dit heb je niet zelf gemaakt en ga zo nog maar een poosje door…..

Ten eerste lieve mensen…Alles wat er uit A.I. komt wordt gecreëerd aan de hand van de prompts die de artiest opgeeft dus JA ze zijn zelf gemaakt. Ze zijn ook uniek en vallen als zodanig onder het copyright van de artiest.

Het is GEEN echte foto en GEEN echte tekening. Er is ook NIEMAND die dat beweert. Door dit te zeggen vergelijk je appelen met peren en dat slaat nergens op. Het maken van creaties met AI is een heel eigen kunstvorm die als zodanig gerespecteerd en gewaardeerd mag worden.

TEGEN A.I. zijn kan niet want dan ligt je hele leven in de poeier (zie de verwijzing in het begin). Net als bij alle andere vormen van kunst zul je dingen mooi vinden en andere weer niet maar dat is logisch en daar zal ik niks tegen inbrengen maar STOP met vergelijkingen trekken die nergens op slaan. Eerst zelf ondervinden en proberen en dan pas een mening vormen en uiten.

 

En nogmaals…DENK ERVAN WAT JE WILT MAAR STOP ALSJEBLIEFT MET VERGELIJKEN.

 

Tenslotte wil ik jullie nog graag attenderen op het boek “Kattenmagie” van streekgenoot Rita Bardoul-Desender. In dit boek neemt Rita je mee door de wondere wereld van katten. Het boek is rijk geïllustreerd met afbeeldingen die gemaakt zijn met behulp van A.I. Voor Rita een uit nood geboren manier om haar kunst te uiten. Overigens is dit prachtig gelukt en de moeite van het bekijken meer dan waard.

Reactie plaatsen

Reacties

Rita
een jaar geleden

Prachtig verwoord !