Vlinderen in Viroinval

Gepubliceerd op 6 augustus 2022 om 10:23

Omdat de vlinder nog nat is en niet kan vliegen kun je op je gemakje allerlei composities uitproberen.

 

Vlinders oefenen een grote aantrekkingskracht uit op mij en mijn camera. Naast vogels horen ze tot mijn favoriete onderwerpen. Bij toeval heb ik een gebied in België ontdekt waar 70% van alle soorten die in België voorkomen rond vliegt. Ook qua afstand goed te doen en wie mij kent weet dat ik een bloedhekel heb aan reizen dus dat is mooi meegenomen.

 

Viroinval oftewel de vallei van de rivier Viroin. De Viroin is een zijrivier van de Maas en loopt door de provincie Namen. Het gebied wordt gekenmerkt door kalkrijke graslanden waarop veel (zeldzame) insecten reptielen en orchideeën voorkomen.

 

Omdat ik pas in juli kennis maakte met de streek kon ik er slechts enkele korte bezoekjes brengen en één wat langere. De drukke periode liep op zijn eind. Dit samen met het feit dat het een enorm droog jaar is hebben er voor gezorgd dat ik niet heel veel vlinders en bloemen gezien heb. Het is vast wel te raden waar volgend jaar tussen april en augustus mijn prioriteiten liggen.

 

De afgelopen week heb ik 5 dagen gelogeerd in Nismes. In en rond Nismes liggen een aantal gebiedjes die erg de moeite waard zijn om te bezoeken. Omdat ik geen grote afstanden kan lopen heb ik mijn zoektocht daarop aangepast en schrijf ik hier ook alleen de stukjes op die ik heb ervaren als goed te doen. Uiteraard zijn er nog veel meer goede plekken maar je moet ergens beginnen.

 

Eerst wil ik graag mijn logeeradres met jullie delen en dat was alles behalve doorsnee. La Calestienne aan de Rue Saint Roch  in Nismes is een huis waar het lijkt of de tijd heeft stil gestaan. Een huis boordevol met van alles wat je aan vervlogen tijden doet denken. Een belevenis op zich die je eigenlijk gewoon moet ondergaan. Verwacht geen moderne luxe want die is er niet. Op een (moderne) badkamer na want persoonlijke hygiëne is uiteraard een basisbehoefte en…..Wifi.

De eigenaren zijn mensen met een enorme interesse in de natuur. Ze leven ook met groot respect voor de natuur. Meneer Chris kookt biologisch waarbij hij veel gebruik maakt van hetgeen in zijn eigen tuin groeit, waarin je overigens ook heerlijk kunt zitten en fotograferen. Hoewel het soms even wennen is, is alles heel smakelijk en lekker. Desgewenst helpen ze je met aanwijzingen voor mooie plekjes. De voertaal is Nederlands. De uitbaters zijn heel vriendelijk en de prijzen zeer redelijk.

 

Hoe ga je te werk en wat heb je nodig? Uiteraard een camera en een lens. Je kunt een telelens gebruiken en/of een macrolens. Een schaartje om eventueel een grassprietje weg te knippen. Een lampje om te zoeken en bij te lichten. Een statief (groot en/of laag). Iets om op te zitten. Eventueel een afstandsbediening. Je kunt ook je timer gebruiken. Kleding die vuil en nat mag worden. Eventueel een plamp om iets tussen te klemmen. Een plamp kun je met een beetje handigheid ook heel goed zelf maken. Kijk voor meer uitleg even naar dit filmpje

 

Als je in de avond gaat kijken waar de vlindertjes fladderen dan weet je waar je ze in de ochtend kunt vinden. Ze laten zich om te slapen namelijk diep in het gras zakken. Omdat ze gedurende de nacht nat worden moeten ze eerst drogen in de zon voordat ze weer kunnen vliegen. Ze kruipen langzaam weer naar boven. Als je in de ochtend aanwezig bent op het moment dat het licht wordt heb je een aantal uurtjes tijd om dit proces vast te leggen. Als de luchtvochtigheid hoog genoeg is zijn de vlinders prachtig bedekt met dauwdruppels die echt een sieraad zijn op je foto’s. Hiervoor moet je dus echt heel vroeg op pad. Goed kijken tussen het gras en geduld hebben. Van lieverlee zie je er meer. Ook overdag kun je ze uiteraard fotograferen. Ga niet op ze jagen met je camera maar zoek een mooi plekje uit en ga zitten. De vlinders komen vanzelf.

 

Een dambordje wat nog nat is. De kleine waterdruppeltjes beletten het te vliegen. Zeldzaam in Nederland.

 

Roche Troue: Rijdt vanaf Nismes richting Treignes over de Rue Saint Joseph. Na een klein stukje zie je aan de linkerkant een bruin pijltje staan met de tekst: Roche Troue. Ga door het hekje naar boven en ga op onderzoek. Voor dit stuk moet je wel een stukje naar boven klauteren.

 

Omdat je laag aan de grond werkt kun je bij zonsopkomst mooie bokehbollen creëren.

 

Fondry des Chiens: Het hele gebied rond de Fondry barst van de verschillende vlinders. Bij heel warm weer komen de Hagedisjes zonnen op de rotsen. Een plaats waar overigens veel meer te beleven valt dan enkel vlinders. Daar moet je echt wat meer tijd voor uittrekken.

 

Bij de Fondry des Chiens nam ik even de tijd om de opkomende zon vast te leggen.

 

Allee des Orchidees.

Rue Tienne-Breumont.

Gare de Nismes aan de Rue de la Station: Loop over of langs het spoor richting de brug. Langs het spoor zijn regelmatig veel vlinders te vinden. Voor de brug kun je links naar beneden. Als je doorloopt naar links tot je het water hoort stromen kun je er Weidebeekjuffers vinden.

Montagne-Aux-Buis: Rij in Nismes via de Rue de la Station richting Dourbes tot je aan de linkerkant een kapelletje ziet en een pijl richting Montagne-Aux-Buis. Neem de scherpe bocht naar links en volg de weg. Het laatste stuk is moeilijk te berijden dus doe dat voorzichtig. Op een gegeven ogenblik zie je aan de linkerkant een soort parkeerpad. Zet daar je auto. Vanaf daar kun je te voet gaan. Het laatste stuk vliegen overal vlinders tot aan het open plekje voor het bos.

 

Het Bleek Blauwtje. Ook een soort die in Nederland niet meer gezien wordt.

 

Alle locaties zijn gemakkelijk te vinden met behulp van je navigatie. Ik gebruik Google Maps op mijn telefoon. Die is altijd up-to-date. Uiteraard zijn er nog veel meer mooie plekjes. Kijk zelf goed op de site van waarnemingen.be dan weet je een beetje wat er waar vliegt op dat moment. Dat is echt een hele goede gids. Kijk voor je vertrekt ook goed naar het weer. Dat moet zonnig zijn en lekker warm.

 

De Rotsvlinder leeft zoals de naam al zegt op rotsen en komt ook niet in Nederland voor.

 

Een afspraak maken met de vlinders kan helaas niet. Ze komen niet op afroep maar…Als je goed voorbereid op stap gaat moet het al heel gek lopen wil je zonder een mooi fotootje weer naar huis gaan. Veel suc6 en vooral…Veel plezier. Vergeet niet te genieten van de natuur.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Riet
2 jaar geleden

Ik lees dat je erg genoten hebt van je weekje vlinderen. De foto's zijn prachtig. Het verhaal er bij heel fijn om te lezen. Het gaat druk worden daar volgend jaar zeker weten. ik heb er van genoten! Dank je wel! Zet evenwel bij de rivier de Viroin nog ergens een r tussen anders heb je kans dat er groot geld verdieners op afkomen.

Christian Wieme
2 jaar geleden

Wat een leuk blog Gina met bijbehorende mooie foto's! Heel handig dat je de locaties zo goed beschrijft! Ik wil al een paar jaar hierheen en volgend jaar gaat het ook gebeuren. Met een vriendin of alleen, ik zie het wel! Die vele vlindersoorten wil ik zó graag eens op de foto vastleggen. Dus......bedankt voor je mooie informatieve blog!

Henny
2 jaar geleden

Wanneer gaan we??

Edy van Vliembergen
2 jaar geleden

Geweldig Gina en ook de informatie die je deelt.

Linda
een jaar geleden

Ik zou er graag meer van weten . Ik ben in die b&b al geweest. Wanneer denk je dat te doen enz

Jolande Diesel
een jaar geleden

Prachtig blog en foto's. Hier wil ik ook nog eens heen.