Oliebollen

Oliebollen

Sinterklaas is weer naar Spanje vertrokken dus…Oliebollentijd.
Vroeger was oliebollen bakken iets wat door mijn pa werd gedaan maar toen hij 6 jaar geleden overleed moest ik het plotseling zelf doen. Ik wilde perse de traditie in eer houden maar eerlijk gezegd bakte ik er, letterlijk, niks van.

Vorig jaar kreeg ik een recept onder ogen van Gerrit Jan Groothedde. Hij schrijft als eetschrijver op zijn blog “Eetschrijven” als culinair journalist.

Toen ik eenmaal het beslag gemaakt had begon het feestje al. Het rees de kom uit en er steeg een heerlijke typische beslaggeur op. Ik wil dit recept graag met jullie delen. Hopelijk lukken ze jullie net zo goed als bij mij. Smakelijk eten alvast.

Nodig voor een mooie schaal vol:

– 1 kg patentbloem
– 0,75 liter koolzuurhoudend (!!!) bronwater
– 50 ml melk
– 2 eieren
– 80 gram bakkersgist
– 50 g boter (nooit margarine)
– 30 g suiker
– 15 g zout
– 10 g kaneel

Optioneel (ik heb zelf enkel de rozijnen gebruikt):
– geraspte schil van 2 citroenen (alleen het gele gedeelte, niet het bittere wit)
– 200 g rozijnen
– 100 g krenten
– 100 g sukade
– 150 g blokjes gesneden van een zure appel (bv. goudrenet of Granny Smith)

De rozijnen en krenten goed wassen met lauw (!) water en vervolgens met een theedoek goed droogmaken. De boter in een steelpannetje op laag vuur smelten. De gist oplossen in de lauwe melk. De bloem met het zout en de suiker in een kom doen en er de eieren doorheen werken. Daarna beetje bij beetje met de garde het bronwater doorheen roeren; blijven mengen tot alle klontjes verdwenen zijn. De melk met het gist, de gesmolten boter, de citroenrasp en de kaneel toevoegen, nog even mengen en daarna de krenten, de rozijnen, de sukade en de stukjes appel. toevoegen en drie minuten langzaam doorroeren met een houten lepel.

Een theedoek met handwarm water bevochtigen, over de kom leggen en de kom op een warme plaats (bijvoorbeeld naast een verwarmingsradiator) een uur laten rijzen. Intussen de olie op temperatuur laten komen; nadat het thermostaatlampje dooft wachten tot het weer gaat branden en daarna opnieuw dooft en dan de temperatuur controleren met een frituurthermometer. Die moet precies 180 graden zijn.

Het beslag nog eens drie minuten langzaam met de houten lepel “doorslaan”. De ijsknijper of twee eetlepels één tel in de hete olie houden en vervolgens langs de rand van de kom een mooie bol scheppen. Deze in de hete olie laten glijden en dit tweemaal herhalen. De bollen drie minuten laten bakken; ze daarna met een vork “omwippen” zodat de andere kant in de olie ligt en nog eens drie minuten laten bakken. De oliebollen met een schuimspaan uit de olie scheppen en in een vergiet bekleed met keukenpapier laten uitlekken. De oliebollen pas met poedersuiker bestrooien vlak vóór u ze op tafel zet.


Afdrukken   E-mailadres

© Gina Heynze 2020 | Privacywetgeving | cookies | Email notificatie